MENU

DE PLANT

Je taxushaag bevat baccatine, een belangrijke grondstof voor de aanmaak van kankerbestrijdende geneesmiddelen. Bij 50% van de chemotherapieën kiest men voor geneesmiddelen op basis van taxus.

Taxus baccata komt helaas niet overal in de wereld voor, maar gelukkig wel veel in België. Daarom is het snoeisel van je taxushaag ook zo waardevol.

Inheems

De taxus baccata is een van onze inheemse naaldbomen. De plant komt van nature voor in Europa, maar is in het wild erg zeldzaam geworden.

Haagplant

In de hedendaagse tuin wordt taxus meestal gebruikt als haagplant. Dat is te danken aan een aantal eigenschappen. Hij is groenblijvend, heeft weinig last van ziektes en hij laat zich makkelijk snoeien. Taxus wordt ook gebruikt als sierplant, als solitair of in groepen. Hij is bovendien zeer mooi als achtergrond in de border. Het is een traaggroeiende altijdgroene struik of boom die zonder snoeien tot 15 meter hoog kan worden en goed bestand is tegen schaduw.

Oud

Taxus kan heel oud worden. Er bestaan taxusbomen waarvan men schat dat ze meer dan 3000 jaar oud zijn.

Bodem

Taxus houdt niet van een vochtige bodem. Taxus in natte grond planten is gegarandeerd geen hergroei!

Tweehuizig

Wie taxus in de tuin plant en rode bessen wil zien, moet minstens twee bomen aanplanten: een mannelijke en een vrouwelijke. Taxus is namelijk tweehuizig. Dit wil zeggen dat mannelijke en vrouwelijke bloemen aan afzonderlijke bomen groeien. Mannelijke bloemen zijn klein en bolvormig, groeien aan de onderzijde van de scheuten van het voorgaande jaar, geel in februari, en geven wolken stuifmeel vrij. Vrouwelijke bomen hebben kleine, alleenstaande, groene bloemen. Ze zijn bijna onzichtbaar totdat de vlezige zaadrok gaat opzwellen en in de herfst helder rood wordt. Deze vrouwelijke bloemen geven een kleverige stof af die dient om het stuifmeel op te vangen.

Alles aan de taxusboom is giftig, behalve het rode omhulsel van de pitjes. De boom wordt daarom ook wel venijnboom genoemd. Het woord 'toxisch' is afgeleid van taxus. Vandaar moeten mensen die hun taxushaag snoeien voorzichtig zijn, zeker met kinderen en dieren in de buurt. Meer info hierover is te vinden op de website van het antigifcentrum of op het nummer 070 245 245.

Vandaag worden de giftige naalden van de taxus gebruikt om bepaalde medicijnen tegen kanker te maken en daarom wordt het snoeisel van taxushagen dan ook ingezameld.

Het is enkel taxus baccata die bruikbaar is. Andere soorten taxus in andere werelddelen bevatten geen baccatine, de basisgrondstof voor kankerbestrijdende geneesmiddelen.

HOE CORRECT SNOEIEN?

Zuiver

Hoe zuiverder het snoeisel, hoe hoger het rendement. Gebruik daarom een zeil of doek om het snoeisel op te vangen en een zo zuiver mogelijk product aan te leveren. Taxussnoeisel vermengd met aarde, gras of ander groen, is waardeloos.

Jong

Enkel het éénjarig snoeisel (takken tot 30 centimeter lang en 1 centimeter dik) van de taxus baccata bevat de waardevolle stof baccatine. Het is dan ook belangrijk dat het verzamelde snoei-groen afkomstig is van hagen die jaarlijks gesnoeid worden.

HET GENEESMIDDEL

Wetenschappers slaagden erin uit de schors van de taxus brevifolia een anti-kankermedicijn te produceren, paclitaxel, dat vooral bekend werd onder de naam Taxol. De boom levert echter weinig taxol en om één enkele patiënt te behandelen, moesten minstens drie bomen van honderd jaar oud worden ontschorst. De taxus brevifolia is een traaggroeiende boom, die enkel voorkomt in bepaalde streken van Noord-Amerika en na het ontschorsen afsterft. De farmaceutische industrie vernietigde grote delen woud en de Taxus brevifolia werd steeds zeldzamer. Het kwam dus al snel tot een conflict tussen natuurbeschermers en wetenschappers.

Gedreven door het gebrek aan grondstof en rendement, vond men in de naalden van de Europese taxus baccata een stof, baccatine genaamd, die na chemische bewerking kon omgezet worden in een actief bestanddeel van Taxol. Deze wetenschappelijke experimenten leidden tezelfdertijd tot de aanmaak van een ander anti-kankermedicijn, docetaxel, gecommercialiseerd onder de naam Taxotere, dat nog actiever bleek dan Taxol.

Taxol en Taxotere en hun generische equivalenten bestrijden tumorcellen door de celdeling te verstoren. Ze worden gebruikt tijdens de chemotherapie en behandeling van verschillende vormen van kanker.

Professor dr. Denis Schallier was halverwege de jaren '90 nauw betrokken bij de ontwikkeling van deze medicijnen en behandelt als afdelingshoofd Medische oncologie van het Universitair Ziekenhuis Brussel dagelijks meerdere patiënten.

"Ons lichaam is opgebouwd uit miljarden cellen die constant moeten vervangen worden omdat ze verouderen of beschadigd zijn. Ze worden vervangen door nieuwe cellen die ontstaan door celdeling, waarbij de moedercel gesplitst wordt in 2 dochtercellen met een identieke structuur. Bij kanker is deze celdeling verstoord. Kankercellen blijven zich delen, ook al is dat niet nodig, en hebben een andere structuur dan de oorspronkelijke cel. Deze kwaadaardige cellen vormen een tumor en groeien in de omliggende weefsels en organen om zich uiteindelijk via bloedbanen en lymfekanalen te verspreiden naar andere lichaamsdelen. Wij proberen deze ongecontroleerde groei van de kankercellen te stoppen met chemotherapie door het toedienen van celremmende geneesmiddelen (cytostatica). Bij de helft van alle chemokuren krijgen patiënten celremmende geneesmiddelen op basis van taxus. Ging het in het begin vooral om eierstokkanker, tegenwoordig worden taxanen ook succesvol gebruikt tegen borstkanker, prostaatkanker, darmkanker, maagkanker, ... Vergelijkend onderzoek toont een positief effect van taxanen op de overleving en de levenskwaliteit van de patiënt."

Kanker komt voornamelijk voor op oudere leeftijd. Door de toenemende vergrijzing zal ook het aantal ouderen met kanker drastisch toenemen en dus ook de nood aan medicijnen. Het snoeisel van een taxushaag van 50 meter lang levert de nodige baccatine voor de behandeling van één kankerpatiënt. Jouw taxushaag is dus een zeer belangrijk wapen in de strijd tegen kanker. Elke kilogram taxussnoeisel is uiterst waardevol.

Top